Huis bouwen is een droom binnen handbereik

Voor veel mensen is het een ultieme droom om zelf een eigen huis te laten bouwen of zelf een eigen huis te bouwen. Toch komt er bij een eigen huis bouwen een heleboel kijken. 

Een eigen huis bouwen is niet iets waar je al te gemakkelijk over moet denken. Het is natuurlijk leuk om alles zelf te mogen beslissen, maar heb je wel voldoende kennis om op terug te vallen? Er komt erg veel kijken bij het bouwen van een huis en alle beslissingen die je maakt hebben grote consequenties. Kun je alles wel overzien? Hieronder bespreken we enkele stappen uit het bouwproces om je alvast een idee te geven van de te nemen stappen bij het proces van een huis bouwen.

Waar: Het uitzoeken van het perfecte plekje, de juiste kavel

Als een huis bouwen één van je dromen is, dan is één van de belangrijkste vragen hoe groot het totaalbudget is. Wanneer je weet hoeveel je kunt besteden, is vervolgens de vraag hoeveel je gaat reserveren voor de kavel en hoeveel voor de woning. Daarnaast is van belang hoe groot de straal maximaal mag zijn vanaf jouw werk of familie tot jouw nieuwe kavel. Bij het selecteren van een geschikte locatie en kavel moet je ook rekening houden met zaken als bestemmingsplan en het beeldkwaliteitsplan van de wijk. Maar ook de ligging van de kavel. Wil je een tuin op het westen of zuiden? Of maakt het je niet uit als de tuin op het noorden valt?

Hoe en wat: Wat zijn uw wensen, verwachtingen en mogelijkheden

De meeste mensen laten maar eenmaal in hun leven zelf een huis bouwen. Het is dus logisch dat je niet alles weet en het ligt voor de hand dat je hierbij hulp vraagt van experts. 

Toch hebben de meeste mensen wel duidelijke wensen en hebben ze wel een ideaalplaatje voor ogen van hoe ze graag zouden willen dat hun nieuwe woning eruit zou komen te zien. Naast het uiterlijk zijn er ook nog wat andere aspecten waar je van te voren over na moet denken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de beste bouwtechniek, welke materialen wil je gaan gebruiken, kies je voor een warmtepomp en wil je bijvoorbeeld graag zonnepanelen? Heb je zelf de tijd en de kunde om een eigen huis te bouwen? Of wil je alleen zelf het huis ontwerpen en deskundige hulp bij huis bouwen.

Wie: De architect en de aannemer die jullie huis bouwen

Het bouwen van een huis neemt snel anderhalf jaar in beslag. Van te voren moet je weten welke rol je zelf wilt spelen in het bouwproces, maar ook welke taken je wilt overlaten aan de architect en de aannemer. Je gaat immers een relatie aan voor een langere tijd, dus niet alleen de ervaring en vakmanschap van deze partijen spelen een rol, maar ook de manier van begeleiding is cruciaal. Het is enorm prettig als partners met je meedenken, je tips en ideeën kunnen geven tijdens het proces en kunnen behoeden voor mogelijke vergissingen en teleurstellingen. Let dus bij het uitkiezen van een architect en aannemer op al deze aspecten. 

Buitenhuis villabouw kan je ondersteunen bij alles wat er komt kijken bij het bouwen van een eigen huis, neem gerust contact op voor meer informatie.

Laat een reactie achter