De cottagetuin

De cottagetuin

De cottagetuin is een typische Engelse tuin. Oorspronkelijk was het een tuin bij een cottage, ofwel een boerderij of landhuis. De cottagetuin heeft dan ook een landelijke uitstraling, waarbij je vooral een mix van siergrassen, rozen, fruitbomen, struiken en vaste planten terugziet. Daarnaast worden er ornamenten gebruikt die ook doen denken aan het Engelse landleven.

De oorsprong van een cottagetuin

Gedurende de 19e eeuw werden diverse stijlen en stromingen met elkaar gecombineerd. Deze periode duurde van 1830 tot 1890 en werd ook wel eclecticisme genoemd. Als reactie op deze periode grijpen de Engelse architecten terug op het oude handwerk en gebruik maken van eerlijke en eenvoudige materialen. Hierdoor ontstaat er verzet op de landschapstijl, omdat er volgens een bepaald sjabloon wordt gewerkt die niet toepasbaar is op kleinere particuliere tuinen. Vanaf dat moment ontstaat de cottagetuin, waarbij de boerentuin als uitgangspunt werd gebruikt. In een boerentuin vind je vaak een moestuin, fruittuin, compost hoop, bloemen en kruiden.

Hoe ziet een cottagetuin eruit?

De cottagetuin is van oorsprong een tuin bij een echte cottage: een boerderij of een landhuis. De cottagetuin heeft dan ook een landelijke uitstraling. Diverse tuinstijlen werden gecombineerd en kregen allemaal een eigen vaste plek. Zo werd er een prachtige bloementuin gecreëerd bij de woonkamer, terwijl de moestuin en kruidentuin in de buurt van de keuken werd aangelegd. Verder werd er vaak een rozentuin bij de eetkamer gemaakt en vond je een vijver achter de garage. Al deze tuinen werden omsloten door middel van een haag. Alle afzonderlijke tuinen werden door middel van paden met elkaar verbonden. Bovendien werden ze vaak opgeleukt met boogjes, fonteintjes, zonnewijzers en andere tuinornamenten.

Hoe onderhoud je een cottagetuin?

De cottagetuin is geschikt voor mensen die dol zijn op tuinieren. In dit soort tuinen wordt gebruik gemaakt van diverse bloemen en planten, maar ook van kruiden. Daarom zul je veel tijd moeten vrij maken voor het onderhouden van de tuin. Wanneer je een echte tuinliefhebber bent, is dit type tuin echt iets voor jou!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *